Global Insurance Company, London

Facts

Location:
London, England
Client:
Global Insurance Company
Industry:
Investment Management
Year of completion:
2019
Size:
5,202 m²
Experts:
AIS (Workplace Design)

The industrial heritage in focus

This project challenged us to deliver a progressive, healthy and productive workplace whilst answering a brief that was largely formed around existing corporate guidelines. With almost half of the building’s occupants in individual offices, our goal was to improve the user experience and wellness potential for all staff – creating an environment that felt ‘open’ and unrestricted.

Exploration

By working with the interior architecture to define local and acoustically superior collaborative spaces AIS was able to define the space in three concentric rings that wound their way out from the central, light filled atrium. This created a subtle but meaningful distinction between collaborative space, cellular offices and open plan. This innovative design allows employees to access collaborative spaces that are convenient to their workstations while managing acoustic problems that can arise in open plan environments.

Creation

The building itself stretches over four floors with a selection of collaboration areas, meeting rooms, tea points and service areas. All staff welfare requirements are fully catered for with a large open plan restaurant space with full commercial style kitchen capable of catering for 200 lunch covers. This break out area  spills out onto a landscaped outdoor seating area which enables staff to take a break from their work in a natural setting. Getting maximum natural light penetration into the open plan environments was another crucial element of the project and the large glass atrium is a standout feature of the building. Maintaining sight lines and ensuring that there is always a view to the external windows from practically every point in the floor plate was also key. To achieve this balance of privacy and openness, AIS worked very closely within the buildings architectural grid.

Realisation

The client originally maintained a traditional style of workplace, but for this project AIS wanted to highlight their industrial heritage and chose to work with a palette of industrial materials used in a refined way. Specific attention was paid to the texture of materials, like the coloured mesh wrapping of insulation. Other features include considered detailing of joinery, for example, hot rolled raw steel to the t-point fronts and exposed sprinkler pinwork in reception and breakout areas sprayed in feature colours. By placing an emphasis on intelligent design and a departure from traditional corporate layouts, the designers have succeeded in creating a truly unique home for the client’s staff that highlights the best of their past while providing support for their team’s future.

Quote:

“Daylight is consistently ranked by employees as one of the most important features in the workplace. Using materials and structural elements, we spent a lot of time playing with different ways to reflect, diffuse, manipulate and imitate the natural light coming into the space.” - Simon Hart, AIS Creative Director

Credits:

Interior Designer: AIS