McDonalds, Chicago

Facts

Location:
Chicago, USA
Client:
McDonald's
Industry:
Food&Beverage
Year of completion:
2018
Size:
44,594 m²
Experts:
Studio O + A (Interior Design)

A transforming workplace for an iconic business and a cutting-edge future

A Summation of All Things McDonald’s

McDonald’s envisioned a new central officethat would speak to an increasingly urban and health-conscious culture. Part corporate headquarters, part cultural center, school andhistory museum, the new West Loop officeillustrates the power of place to bring people together in a common purpose.

Many Flavors of Work

The mix of cultures and generations typical of a large company today means its office must accommodate a variety of workstyles. The diversity of functions at McDonald’s new headquarters mirrors the company’s large embrace. Classic work areas and meeting rooms designed by IA Interior Architects interact with work areas designed by O+A that have the look and feel of hospitality venues. Every architectural gesture functions on its own and in partnership with the spaces around it.

Chapters Unfolding Floor by Floor

The challenge for both design teams was to make the 9 stories of the West Loop headquarters a narrative worthy of the epic journey they represent. Like co-authors joining forces on one big story, IA and O+A turned each floor into a chapter. A multidirectional staircase in the building’s central atrium provides a striking focal point and an avenue for casual interaction, but also symbolizes the M.C. Escher-esque sensation of moving forward in many directions at once. Shared spaces up and down that atrium spell out the story. Every floor evokes a specific element of McDonald’s success—the kitchen, the flavors, the people and the communities. And every floor celebrates innovation. The challenge for both design teams was to make the 9 stories of the West Loop headquarters a narrative worthy of the epic journey they represent. Like co-authors joining forces on one big story, IA and O+A turned each floor into a chapter. A multidirectional staircase in the building’s central atrium provides a striking focal point and an avenue for casual interaction, but also symbolizes the M.C. Escher-esque sensation of moving forward in many directions at once. Shared spaces up and down that atrium spell out the story. Every floor evokes a specific element of McDonald’s success—the kitchen, the flavors, the people and the communities. And every floor celebrates innovation.

Next Exit

While the featured design moments are deliberately abstract, all are grounded in meanings derived directly from McDonald’s long road trip. And just as on a road trip our eyes are always forward, at the new McDonald’s headquarters the emphasis is on where this iconic company goes next, both geographically and culturally, in its decades-long mission of bringing “feel-good moments” to billions.

Quote:

Creativity is a highfalutin word for the work I have to do between now and Tuesday. – Ray Kroc, McDonald’s

Credits:

Interior Design: Studio O + A

Photographer: Garrett Rowland