Sberbank Headquarters, Moscow

Facts

Location:
Moscow, Russia
Client:
Sberbank
Industry:
Financial & Investments
Year of completion:
2017
Workspaces:
2.200
Size:
24,000 m²
Experts:
Evolution Design (Workplace Design)

Cultural change to an inspiring and agile office.

Sberbank, the largest bank in Russia and Eastern Europe, has transformed its traditional office model to an open, transparent and agile workplace. Swiss architecture and design studio Evolution Design was responsible for the design and the development of the new workplace concept over four floors in its central Moscow headquarters.

The newly designed workspace was just announced winner of the ‘Best Agile Office’ in the Best Office Awards 2018 and also received the Grand Prix Award 2018 for the best office out of 120 projects.

The background
Sberbank requires flexible workspaces as its work style involves creating adaptable cross-functional teams with changeable personnel and without a pronounced vertical hierarchy. The size of each team may vary depending on individual projects and so workspaces need to be easily adapted to suit the required number of participants.

Another challenge facing the architects was the scale and labyrinth layout of the building. Each of its four floors is 7,500 square meters and accommodates approx. 650 people. Originally designed to house apartments, each floor was divided into many compartments – a solution that met fire regulations, but did not meet the needs of a modern open office
or enable the free flow of people in the space.

Smart design solutions
Evolution Design divided each floor into four main zones, which share a central communication hub at the heart of the office.

The hub is formed of a large multifunctional meeting room, a library for quiet concentrated work and two kitchens surrounded by informal seating areas.

Workstations are based along the outer ring of the building beside the windows, to make the best use of daylight and ensure comfort for staff. To prevent employees from being disturbed by continuous circulation across the space, a ‘room in a room’ concept was designed to be inserted between the workstations and building core. These custom-made rooms function as space dividers, separating working areas from the main circulation, but also include alternative workspaces such as small meeting rooms for brainstorming and stand-up meetings.

At the same time, they are useful as open, bistro-like areas for one-to-one calls and as single rooms for private calls or concentrated work.

 

A co-working area was designed as part of the communication hub, featuring high tables with a whiteboard surface for brainstorming ideas, soft seating diners that are perfect for conversation, and bar counters along the facades of the building offering panoramic views across Moscow.

Each floor also has a playful design feature, for example, a real SberJeep with a built-in PlayStation for a break from work or a modern version of a yurt, decorated in the style of the Alpine chalets, for cosy informal meetings.

Simple and intuitive navigation
The size of each floor required a simple and intuitive navigation device, so each of the four main zones features an individual colour and graphic theme to aid navigation and differentiate the zones. Different tonalities of the main colour are used on floors, walls and dividing furniture to further support navigation.

The architects also used bold graphics to create an individual look and feel for Sberbank.

Meeting rooms feature themed wall graphics and privacy strips, ranging from bright patterns that energize creativity to photography designed to foster calm during meetings.

Outstanding results
The office is light and bright and has a feeling of openness that is enhanced by outstanding views overlooking Kutuzovsky Prospekt and the Moscow City complex. The diversity of working and meeting areas available motivates staff to change their working space during the day, stimulating a natural flow of employees, encouraging spontaneous meetings and information exchange along with giving the working day more flexibility and creativity.

Credits: Interior Design: Evolution Design Project Manager: SB Development Russia Contractor: Amtek Photographer: Evgeny Luchin and Leonid Somov