SAP Innovation Center 2.0, Potsdam

Facts

Location:
Potsdam, Germany
Client:
SAP SE
Industry:
Technology
Year of completion:
2016
Size:
5,400 m²
Experts:
SCOPE Architects (Interior Design)

Plain, reduced and stimulating – the SAP Think Tank.

In an exposed location on an idyllic Jungfernsee SCOPE built the Innovation Center 2.0 next to existing SAP building. The architects are also responsible for its interior design. The Innovation Center 2.0 is a special place for software develop- ment and a special place for SAP. Here software solutions are being developed with the agility of a start-up and the background of this global leader.

Entrepreneurship meets outstanding software development. The developers take new ways to find market-changing solutions. Attractive jobs were created on 5,400 square meters for 160 employees, young IT talents from all around the world. These focused on the promotion of fresh ideas and offer best conditions for team-based and playful thinking. In this way they stimulate innovative work practices such as design thinking.

On the outside, the new, four-story glass cube adapts with rotating balconies to the inventory and is characterized by its exciting concrete pillars structure with industrial character, which breaks the glass facade in numerous diagonals.

The building resembles an open workshop hall in which all floors are interconnected via a cross-story airspace.
In the middle of the building is a closed concrete core that receives all serving and technical features of the building such as the emergency stairwell, the elevator, the technical infrastructure and the sanitary system.

Entering the building through the main entrance the room opens up in the shape of a large airspace. A large light installation on the ceiling and a green wall catch the view.
In this airspace also the huge main access can be found. Single-flight stairs of exposed concrete, steel and matt black levels oak floors combine the floors with each other.

The single-flight stairways end on different deep galleries that receive communication and residence zones.
The airspace with its diverse compounds illustrates the architectural ambition of making communication an essential part of a vibrant corporate culture.

On the ground floor the coffeebar, the workshop rooms, the large design thinking area and the meeting rooms are arranged around the core. In these spaces, the idea of a flexible and agile working environment is most evident.

Large whiteboard surfaces are hanging from the ceiling and can be moved.
The great design thinking space is characterized by constant change and enables multiple workgroups in various sizes to work together or to give presentations for up to 200 people.

The meeting and workshop rooms are also expandable by flexible partitions. All the furniture and the stands are on wheels and support agile working. On the upper floors the office spaces are U-shaped around the core and are separated by large glazing of the atrium. The workstations are designed to be as flexible as the spaces on the ground floor.

Here flexible working groups can also be assembled by movable whiteboards and scrollable tables.
The three working groups on each floor are surrounded by differently sized meeting rooms and think tanks at the corners of the building. Micro meeting cells - small, sound-proof areas for telephone calls, two -man conferences or personnel meetings - complete the space.

The material mix including wood, planted sideboards and leather seats visually and haptically meets the industrial charm of raw con- crete walls, screed floors, visible installations and cooling fins on the ceilings, which are also acoustically effective.

The tidy atmosphere is plain, reduced and stimulating at the same time.

Credits: Design: SCOPE Architekten  Photos: Zooey Braun