Arthritis Research UK, London

Facts

Location:
London, England
Client:
Arthritis Research UK
Industry:
Research & Development
Year of completion:
2017
Size:
1,115 m²
Experts:
AIS (Workplace Design)

Modern well-being meets biophilia

When over 30 million working days are lost every year in the UK as a result of musculoskeletal conditions, it’s little surprise that the organisation dedicated to curing them sought a workplace design that puts the physical health of its people first. Focusing on their team and its needs, we crafted an office interior design that supports wellbeing and promotes flexible working, particularly for those living with arthritis.

We focussed on creating spaces that would complement the team’s differing working needs and styles. This included identifying a need for both privacy and collaboration, and physical activity as well as quiet reflection. What’s more, our designers chose to harness the physical and psychological benefits of biophilia through a comprehensive planting scheme, including a number of moss walls and other natural elements. For users with musculoskeletal conditions, every detail – from door handles to sofas and chairs – was selected ease of use and long-term wellbeing, with options offered when a
‘one size suits all’ design didn’t exist in the market, enabling users to choose what best works for them.

The result is a refreshingly unconventional vision for modern workplace wellbeing. Moving away from the traditional reception concept, you emerge from the building’s central lifts to find yourself directly in one of the many collaborative meeting zones, mixing staff and visitors in a way that naturally promotes openness and trust, while the heart of the office is a centralised refreshments station and breakout area to retain the strong sense of community. Elsewhere, different styles of working are catered for through a mix of tucked-away ‘focus pods’, media booths, meeting rooms and open-plan project spaces. Just as importantly, dedicated ‘retreat’ and ‘wellness’ rooms provide relaxed environments for contemplation, stretching and gentle exercise.

Designer: AIS
Photographer : Anna Batchelor